SLOVENIJA V ENEM TEDNU

SLOVENIJA V ENEM TEDNU

Slovenija ima toliko naravnih lepot in zanimivih krajev, ampak kateri so tisti, ki vas bodo najbolj navdušili in so vredni obiska prav vsakogar , ki zaide v našo prečudovito deželo?

Nekatere destinacije so zelo popularne in polne obiskovalcev, druge pa so skriti dragulji, ki šele pridobivajo na svoji prepoznavnosti, kot Slovenija sama. V tem blogu bom predstavila moje najljubše kotičke Slovenije, združene v enotedenski program.

DAN 1

PIRAN

Kaj je boljšega, kot skok v morje po dolgem potovanju? V kolikor boste v Slovenijo pripotovali z letalom ali z avtom, v vsakem primeru ne boste prav daleč od starega mediteranskega mesteca Piran.

Vir: https://www.visitljubljana.com/sl/obiskovalci/ogledi-in-izleti/poldnevni-izlet-v-piran/

Možnosti za aktivno preživet dan je neskončno: raziščite staro mestece, izgubite se med nešteto ozkimi uličicami starega mesta, poležavajte na obali, ukusite lokalne pridelke, obiščite terme, sprehodite se do Strunjanskih pečin, obiščite Sečoveljske soline, kolesarite po Parenzani… Nočno življenje je pestro v nekaj kilometrov oddaljenem Portorožu, znanem tudi po kazinojih.

Za nočitev rezervirajte apartma ali sobe PachaMama, postregli vas bodo z odličnim zajtrkom na razgledni terasi starega mesta Piran.

DAN 2

KRAS

Samo 30 minut vožnje iz Pirana in prispeli boste na Kras, apnenčasto območje znano po mnogih jamah.

Vir: http://www.burger.si/Jame/SkocjanskeJame/SkocjanskeJame/seznam.html

Med raziskovanjem o  značilnostih tega območja, boste kmalu prišli do izbire, katero jamo obiskati, Postojnsko ali Škocjansko jamo. Jami sta si dokaj blizu in seveda lahko obiščete obe. V obeh boste lahko občudovali človeško ribico, nešteto kapnikov, velike podzemne dvorane in naravne mostove…. V kolikor pa boste obiskali samo eno, je vredno upoštevati nekaj dejstev o značilnostih vsake.

 POSTOJNSKA JAMA ima nekoliko višjo vstopnino, okrog 25€ za odrasle in jamo obiščete v vodeni skupini. Same hoje v jami ni veliko, dobršen del jame si ogledate med udobno vožnjo z vlakcem. Celotni ogled traja 1,5 ure in je odlična izbira za mlade družine.

ŠKOCJANSKE JAME so manj komercialne kot Postojnske, obdane z neokrnjeno naravo. Vstopnina se giba med 16€ in 20€ za odrasle, odvisna od sezone vašega obiska. Med dvournim obiskom jam, boste prehodili približno 2 kilometra, ampak naredili celih 400 višinskih metrov. Škocjanske jame priporočam za odrasle obiskovalce, ki si želijo tudi malce sprehoda in aktivnega raziskovanja jam.

V kolikor vam ostane še nekaj časa, si oglejte še bližnji PREDJAMSKI GRAD, 800 let star grad, zgrajen sredi 123 metrskega klifa.

Vir: www.postojnska-jama.eu

ŠMARTNO- GORIŠKA BRDA

Vir: www.brda.si

Po ogledu jam, vas čaka 70 minutna vožnja do Goriških Brd, regija nešteto vinogradov in čudovitih razgledov. Namestite se v HIŠI MARICA, prenovljeni meditaranski hiši z rustikalnimi sobami. Večer pa si rezervirajte za okušino domačega vina in ostalih dobrot.

 DAN 3

Raziskovanje Slovenije vas bo popeljalo severo-zahodni del Slovenije, v Dolino Soče. 1,5 urna vožnja do destinacije Bovec je razgledna, vredna večih postankov.

KOBARID

Kobarid je prijetno majho mestece ob reki Soči, znano predvsem po svoji burni preteklosti. Največji pečat je Kobaridu pusti 1.Svetovna vojna.

V KOBARIŠKEM MUZEJU boste izvedeli mnogo zanimivosti o zgodovini kraja ter Soški fronti.

Reka Soča je od samega mestnega jedra oddaljena manj kot 500 metrov. Cesta vas pripelje do čudovitega Napoleonovega mosta, kjer sledite znakom za Kamp Lazar in nadaljujete proti SLAPU KOZJAK. Po 20 minutah hoje boste prispeli na razgledno točko enega najlepših slapov.

Vir: http://www.primorskival.si/novica.php?oid=5039

Na poti nazaj do vašega avtomobila, pa se lahko posladkate z okusnimi palačinkami in drugimi dobrotami v Kampu Lazar.

Prav tako ne bi smeli izpustiti obiska petične restavracije HIŠA FRANKO , nekaj kilometrov oddaljene iz Kobarida v smeri Italije. Okusili boste hrano izpod rok Ane Roš, nominirane za najboljšo kuharico leta 2017.

Ko se boste okrepili z okusnim kosilom, pa sledi še 20 minutna vožnja do Bovca, Slovenske prestolnice adrenalina. Nekaj kilometrov pred Bovcem, boste prečkali most pod katerim teče Boka, ter s katerega boste tudi lahko videli mogočni SLAP BOKA, eden najvišjih slapov v Sloveniji.

BOVEC

Bovec je majhno alpsko mestece, obdano z visokimi gorami Julijskih Alp in smaragdno reko Sočo. V poletnih mesecih se mestece napolne z adrenalina željnimo mladino in družinami, ki želijo počitnice preživeti aktivno v naravi. Pozimi pa se turizem povzpne na najvišje ležeče smučišče v Sloveniji, na KANIN, kjer je pravi raj za izkušene smučarje in turne smučarje.

Fotograf: Csaba Bacso

Bovec vas bo navdušil in zadržal vsaj nekaj dni, zato si pravočasno uredite rezervacijo nastanitve. Zelo prijetno in dobrodošlo se boste počutili v:

Smučišče KANIN – SELLA NEVEA  ponavadi obratuje med decembrom in majem. Smučišče je na višini več kot 2000 metrov nad morjem in je bogato izključno z naravnim snegom. Žičnica obratuje tudi poleti, kajti Kanin je tudi odlično izhodišče za pohodnike, plezalce in jadralne padalce.

ADRENALINSKE AKTIVNOSTI

Bovec je popularna destinacija za adrenalina željne športnike, za aktivne družine ter tudi posameznike, ki želijo preprosto uživati v čudovitih razgledih in neokrnjeni naravi.

Lokalne športne agencije nudijo bogato izbiro aktivnosti na reki Soči, njenih pritokih ter okoliških gorah: rafting, kajakaštvo, soteskanje, potapljanje v koritih Soče, zip line, plezalni tečaji, padalstvo, kolesarstvo, adrenalinski parki,… Več informacij o nepozabnih aktivnosti najdete na naši spletni strani agencije SOČA SPLASH.

Vir: lasten arhiv

Poleg vodenih aktivnosti, si v lastni režiji oglejte še nekaj najlepših naravnih znamenitosti. Manj kot 3 kilometre iz Bovca vas bo navdušil romantičen SLAP VIRJE katerega boste dosegli z manj kot uro hoje iz centra Bovca.

Nekaj kilometrov iz Bovca si lahko ogledate tudi mogočno TRDNJAVO KLUŽE.

Zelo blizu Bovca je tudi najvišja Slovenska cesta, cesta na Mangartsko sedlo. Nepozabni razgledi na okoliške vršace Julijskih Alp vas bodo očarali. Od tu se lahko povzpnete tudi na našo četrto najvišjo goro, na Mangart. Tura je kratka (2,5 ure), vendar tehnično zahtevna in izpostavljena. Uporaba samovarovalnih kompletov in čelade je obvezna.

Vir: http://danbriski.com/?album=the-alps

DAY 6

Ko ste si največje Bovške atribute ogledali, je čas za raziskovanje ostalih kotičkov Slovenije.

Cesta preko prelaza Vršič, vas bo peljala tik ob reki Soči. Toplo priporočam postanek v Lepeni, kjer si oglejte korita Soče in sprehodite po krožni turi v Šunikovem vodnem gaju.

Foto: David Štulc Zornik

V Trenti, tik pod Vršičem, si lahko tudi ogledate IZVIR REKE SOČE.

Vožnja na Vršič je zelo razgledna, ter popularna tura tudi za kolesarje in motoriste. Prav zaradi tega, je potrebna še posebna previdnost med vožnjo v poletnih mesecih, ko se promet preko tega prelaza občutno poveča. Ko boste dosegli vrh, se vzemite čas za kratko turo (1 ura) do Slemenove špice. Razgled vas bo očaral!

Med vožnjo navzdol proti Kranjski Gori, boste peljali mimo Ruske kapelice, ki so jo zgradili ruski vojaki med 1. Svetovno vojno, na dno prelaza pa boste lahko raziskali tudi čudovito jezero Jasna.

BLED

Manj kot ura vožnje iz Kranjske Gore vas bo pripeljala do ene najlepših in najpopularnejših turističnih točk v Sloveniji, do mesteca Bled, znanem po čudovitem Blejskem jezeru ter kremšnitah.

Vir: https://www.pexels.com/photo/scenic-view-of-lake-against-sky-during-sunset-258136/

Okoli jezera se lahko sprehodite (10 km), si najamete pletno- tradicionalen čoln, obiščete Blejski grad, smučišče Vogel, obiščete Bohinjsko jezero itd.

DAY 7

LJUBLJANA

V samo uri vožnje boste prispeli v prestolnico Slovenije, prijetno in domačno Ljubljano.

Vir: https://www.thesun.co.uk/living/3430542/castles-clouds-picturesque-lawns-ponds-ljubljana/

Po tednu dni preživetih v Alpah, v neokrnjeni naravi in veliko aktivnostih, je pravi čas za malce bolj ležeren ritem, za posedanje v kavarnah Stare Ljubljane, za obisk mestne tržnice, Ljubljanskega Gradu. Sprehodite se ob Ljubljanici, obiščite park Tivoli ter si popestrite večer na Metelkovi.

Ta teden v Sloveniji vam bo pustil večni spomin na te neokrnjene kraje in odprte ljudi. Vsekakor se boste morali čimprej vrniti.