Kajakaštvo v zgornjem toku Soče in njenih pritokih

Kajakaštvo v zgornjem toku Soče in njenih pritokih

Kajakaštvo na reki Soči je zaradi velike raznolikosti reke in pristne narave zares čudovito. Večina kajakašev se odloča za odseke od Zmuklice  pa vse tja do Kobarida ali Tolmina. V tem delu Soče, lahko kajakaš doživi prav vse težavnostne stopnje, od začetniške 1-2 (Čezsoča – Boka), pa vse do 5-6 (Trnovo ob Soči 2 – Otona). Ta del Soče je ploven celo kajakaško sezono (15.3.- 31.10.) in kajakaši se odločajo za posamezne odseke glede na svoje znanje.

Rečni zemljevid Soče

 

Obstajajo pa tudi kajakaški odseki, ki ne omogočajo udobne plovbe skozi celotno sezono, ampak le ob določenih vodostajih. Zgornji del Soče, Velika korita – Zmuklica (ki je po svoji prvi brzici dobil ime Bunkerji) in reka Koritnica (Kluže – Sotočje) sta definitivno dober razlog , zakaj imajo kajakaši tako radi dež. Po obilnejšem deževju, ko naraste Soča nad 15m³/s   in Koritnica nad 12m³/s, sta odseka odlična za veslanje. Svojo čarobnost pa doda še redkost teh optimalnih razmer, ko kajakaši prihajajo na Bovško iz vseh strani. Na Koritnico in Bunkerji se nekateri odpravljajo tudi ob nižjih vodostajih, vendar so takrat razmere lahko zelo neudobne in kamnite. Opisala bom odseka v idealnih razmerah.

BUKERJI

Izhod iz soteske Kršovec

Vstopno- izstopna točka: Velika korita- Zmuklica
Težavnostna stopnja:  2-4
Optimalen vodostaj: 15 m³/s   merilna postaja Kršovec

Vstopna točka v Lepeni, ki ji sledi dober ogrevalni kilometer do prve in najzahtevnejše brzice, ki se nahaja pod brvjo v Bunkerjih. Brzica je dokaj dolga, poteka med številnimi skalami, kjer je potrebno iskati primerne linije in zahteva od kajakaša dobro obvladovanje 3. težavnostne stopnje.
Sledi nekaj lažjih brzic, do točke, ki ji domačini pravijo Plaz. Ta brzica je enostavna v višjih vodostajih, v nižjih pa postane dokaj kamnita in neprijetna. Tehnično ni zahtevna, v veliko pomoč pa je ogled in izbira linije.

Plaz

Po Plazu je zopet enostaven del, ki si ga lahko popestrimo z novimi linijami.
Ko se približamo soteski Kršovec , pa je zopet potreben ogled brzice. V kolikor bi želeli kajak prenesti pod brzico, je primeren izhod na levi strani struge, kjer bomo našli potko, ki nas vodi do brvi in se nadaljuje še nekaj minut hoje do konca soteske. Za tiste, ki pa se odločijo da bodo sotesko preveslali, pa sta najpomembnejša ogled vstopa v sotesko (ob višjem vodostaju je lažji kot ob nižjem), ter del soteske pod brvjo (v nižjem vodostaju je lažji kot v višjem). Če bo vstop enostaven, pričakujte težji drugi del in obratno. Po izstopu iz soteske smo prispeli na Zmuklico, kjer se nadaljuje nekaj kilometrski spust po enostavnih brzicah do Čezsoče.

KORITNICA

Vstopno- izstopna točka: Kluže- Sotočje
Težavnostna stopnja: 3-4
Optimalen vodostaj: 15-25m³/s merilna postaja Koritnica- Kal Koritnica

Koristnica je manjši pritok Soče, ki prihaja iz doline Loga pod Mangartom. Vstop je tik pod sotesko pri Trdnjavi Kluže. Nekateri tudi pri 8m³/s, zabavna in udobna pa postane z  12m³/s ali več.  Takrat globine reke ne boste videli, ker bo le-ta malce rjava od močnega deževja, zato se ob spodnji meji prijetnega vodostaja ne zanašajte na zadostno globino skozi ves spust in bodite pazljivi da se vam veslo ne zatakne med skale.
Koritnica se od reke Soče zelo razlikuje. Je ozka, hitra, nizka, z neskončno brzicami podobne težavnosti. Je dokaj intenzivna in zahteva izkušenega kajakaša, kajti plavanje v njen je lahko zelo neprijetno in boleče. V visokem vodostaju (med 25m³/s in 40m³/s) brzice tehnično niso zelo bolj zahtevne, ampak vseeno je potrebno zelo suvereno veslanje, kajti reka postane zelo hitra, z malo protitokovi za postanek. Brzice si sledijo ena za drugo vse do pritoka v Sočo.

[


Takoj za vstopno točko, 200 metrov nižje je že prva soteska, ki si jo je priporočljivo ogledati. Zelo je ozka in se po dežju rado zgodi da se vanjo zatakne vejevje. Sledi mnogo brzic 3. težavnostne stopnje, ki si jih je z izbiro linije mogoče otežiti ali olajšati. Ko pa bomo prečili betonski most, po katerem poteka glavna cesta Bovec- Trenta, bomo vstopili v drugo ožino, kjer nas lahko kar naenkrat preseneti močnejši tok v brzici, ki pa tehnično ni bolj zahtevna kot prejšnje. Priveslali bomo v bližino kampov v vasi Vodenca , kjer je zadnja brzica Koritnice sestavo prava naravna slalom proga z mnogimi protitokovi, na kateri se lahko še dolgo zabavamo. Pod brzico se priključimo reki Soči in nadaljujemo enostaven spust do Čezsoče.