Cesta na Mangartsko sedlo

Cesta na Mangartsko sedlo

Mangart je četrta najvišja gora v Sloveniji, visoka 2679m. Ampak naj vas to dejstvo ne odvrne od načrtovanja vzpona na vrh, kajti na tem mestu se izkaže priročnost najvišje ležeče slovenske ceste. Cesta nas popelje na Mangartsko sedlo, na višino dobrih 2000 metrov.

Cesta so pred II. Svetovno vojno zgradili Italijani, dandanes pa ima izreden turističen pomen. Skozi celo leto privablja tako športne kot nešportne obiskovalce, omogoča dostop individualnim gostom in ponudnikom športnih aktivnosti.

V kolikor je še niste obiskali, pa ste zagotovo videli eno od mnogih televizijskih reklam, posnetih v tem edinstvenem okolju (BMW, The North Face, Suzuki itd).

ZIMA:

Cesta na Mangartsko sedlo pozimi ni vzdrževana in je zaprta za promet zaradi zasneženosti in nevarnosti snežnih plazov. Ob primernih vremenskih razmerah se je možno udeležiti organiziranega sankanja, s startom na 1450 metrih in približno 2 kilometrskim spustom 170 višinskih metrov. Sankaška proga velja za eno najboljših v Sloveniji in je vsekakor vredna obiska.

Cesta zaradi svoje višine in lege ohranja sneg relativno dolgo, kar je odlična novica za turne smučarje in ljubitelje krpljanja. Čudoviti razgledi na Loško steno in zasnežene vršace Julijskih Alp bodo dodali čarobnost vašemu izletu.

POMLAD- JESEN:

Cesta na Mangartsko sedlo je vzdrževana okvirno med majem in novembrom, obratovalni termin pa se lahko nekoliko zamakne zaradi zimskih razmer. V tem času jo obiščejo marsikateri ljubitelji športa:

POHODNIKI IN PLEZALCI

Z Mangartskega sedla do vrha Mangarta je le okoli 600 višinskih metrov, kar v povprečju pomeni dobri 2 uri vzpona. Poti na vrh je več, od zelo zahtevnih plezalnih, pa do nekoliko manj zahtevnih poti. V vsakem primeru, je priporočena uporaba samovarovalnega kompleta in čelade.

Iz Italije (Belopeških jezer) se dviga tudi ˝Via Italiana˝, odlično zavarovana vendar zelo zahtevna ferata. Strma stena, visoka več sto metrov nas popelje na označeno pot Mangartsko Sedlo- Vrh Mangarta, nekoliko nad sedlom.

JADRALNI PADALCI

Nekoliko pod sedlom se na travnati terasi nahaja tudi čudovito izhodišče za jadralne padalce. Ob ugodnih vremenskih razmerah, kadar je start tu možen, je jadranje med vrhovi Julijcev res nepozabno doživetje.

KOLESARJI

Kolesarski vzpon na Mangartsko sedlo je pravi izziv za vse kolesarje. Od križišča na cesti Predel-Strmec, je do sedla dobrih 12 kilometrov, vendar večina kolesarjev starta še nižje, v Logu pod Mangartom ali celo v Bovcu. Neprekinjen vzpon zahteva od kolesarja odlično pripravljenost in vztrajnost. Za tekmovanja željne kolesarje, pa vsak avgust organizirajo Kolesarski vzpon na Mangart.

Mangartsko sedlo privablja tudi ljubitelje narave, ki si želijo uživati v kratkem sprehodu po sedlu in se naužiti svežega gorkega zraka in čudovitih razgledov.
Ob vašem naslednjem obisku Bovca, bi si vsekakor morali vzeti čas za aktivno preživet dan v okolici Mangarta. Razlogov za obisk je mnogo!